Haastattelussa Tallbergin taloushallinnon asiantuntijat

Olemme tutustuneet tallbergilaisiin työssä ja vapaa-ajalla. Sarjan viimeisessä osassa mukana ovat talouspäällikkö Hanna Äijälä ja kirjanpitäjä Merit Stenius.

Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n taloushallinnon tiimin haastattelussa on vapautunut ja rauhallinen tunnelma. Keskustelun aikana työn kuvauksessa korostuvat tarkkuus, tehokkuus ja yhteistyö kollegoiden kanssa.

– Modernin taloushallinnon tavoin teemme yhteistyötä niin sisäisten kuin ulkoisten sidosryhmien kanssa. Taloushallinto tarjoaa tietoa yritysjohdon lisäksi kiinteistön isännöinnistä vastaaville henkilöille. Yksi tärkeä kumppanimme on asiakasrajapinnassakin näkyvä toiminto eli vuokrahallinto, Hanna Äijälä ja Merit Stenius tiivistävät.

Laaja-alaista osaamista, tarkkuutta ja joustavuutta

Hanna ja Merit vastaavat Julius Tallberg-Kiinteistöjen taloushallinnosta alusta loppuun. Vastuu omasta työstä on iso, mutta se myös palkitsee. Aikataulujen hallinta ja tarkkuus ovat tärkeitä ominaisuuksia taloushallinnossa.

– Työmme vaatii tarkkuutta ja osaamisen jatkuvaa ylläpitoa. Tätä varten seuraamme kattavasti muun muassa verotuksen muutoksia sekä taloushallintoon liittyvien käytänteiden ja lakien kehittymistä, Hanna kertoo.

Taloushallinnon syklisyys on yritysmaailmassa tuttua. Tallbergillakin hektisiä ajanjaksoja ovat muun muassa kuukauden vaihteen raportointi sekä päättyvän vuoden tilinpäätös. Koska taloushallinto on kuitenkin osa jokapäiväistä päätöksentekoa, niin arjessa korostuu myös hyvä ajanhallinta ja paineensietokyky.

–  Tämä mahdollistaa työskentelyn myös niissä hankkeissa, joiden aikataulut eivät ole rutiininomaisia. Tällaisia ovat muun muassa kiinteistökauppoihin liittyvät projektit.

Kiinteistökaupat pilkkovat taloushallinnon syklejä

Julius Tallberg-Kiinteistöt Oyj:n kiinteistösalkkua on kehitetty viime vuosina aktiivisesti.

Tallberg etsii ja hankkii salkkuunsa kohteita, jotka soveltuvat heti asiakaskäyttöön tai joita kehitetään uuteen käyttötarkoitukseen. Toisaalta yritys myy sellaisia, jotka soveltuvat jatkossa paremmin toisen yrityksen kehitettäväksi.

– Taloushallinnossa kiinteistökauppaan liittyvä työ alkaa jo paljon ennen kuin kiinteistö tulee salkkuumme tai poistuu sieltä. Samoin me jatkamme kiinteistön omistamiseen tai siitä luopumiseen liittyvien hallinnollisten tehtävien mukana pitkään tehdyn kaupan jälkeen, Hanna sanoo.

Taloushallinto uudistuu

Tänä vuonna Julius Tallberg-Kiinteistö Oyj:ssä kehitettiin yrityksen toimintaprosesseja ja tietojärjestelmiä. Myös taloushallinnon järjestelmät on nyt uusittu. Lähtökohtana on ollut tiedon saatavuuden, laadun ja tehokkaan käytön kehittäminen.

– Näissä hankkeissa tiivistyy yhteistyö koko yrityksen kanssa. Uudessa toimintamallissamme jokaisella on vastuu osallistua entistä aktiivisemmin taloudellisen tiedon tuottamiseen, oman työnsä sisällön mukaisesti. Järjestelmiä ja tietoja on integroitu entistä sujuvammaksi kokonaisuudeksi, Merit kuvailee.

– Järjestelmien kehittäminen ja tietojen käsittelyn automatisoiminen vähentää rutiinimaisia tehtäviä kaikkien osalta. Tämä antaa meille enemmän aikaa tiedon tehokkaampaa analysointiin ja jatkohyödyntämiseen, hän tiivistää lopuksi.

Hanna Äijälä on eläinten suuri ystävä

Hannan vapaa-aikaan kuuluu läheisesti perhe, johon puolison lisäksi kuuluu kaksi aikuista tytärtä. Perhettä täydentävät rakkaat eläinystävät.

Lavilan Jussi – tuttavien kesken Jussi – on 13-vuotias suomenhevonen, josta Hanna perheineen huolehtii viikoittain. Tottunut hevosnainen haaveilee myös toisen hevosen löytämisestä Jussin kaveriksi. Lisäksi perheeseen kuuluu 9-vuotias rescue-koira Valle, joka vie Hannan lenkkeilemään. Hektisestä työarjesta Hanna palautuu myös joogamatolla tai ilmajoogakeinussa.

Merit Stenius vauhdissa perheen kanssa

Meritin perheessä on vauhtia, mistä pitävät huolen 7- ja 9-vuotiaat lapset. Palautumista työstä sekä ”arkista käden jälkeä näkyviin” hän saa perhettä yhdistävästä mökkiharrastuksesta, johon kuuluu mökin rakentaminen itse, mutta myös ulkoilu, uiminen ja yhdessä oleminen. Matkailukin toki kutsuu perhettä, nyt kun elämä asettuu koronan kanssa aloilleen.